1. Αρχική
  2. » Υγεία » Ψυχολόγοι »
  3. Λάμπρος Κερετζής

Λάμπρος Κερετζής
Ψυχολόγος

Πληροφορίες

Η εργασία μου με φέρνει πάντα αντιμέτωπο με την στάση που κρατά η Ελληνική κοινωνία στην ύπαρξη του Ψυχολόγου, και κατ’ επέκταση του ψυχοθεραπευτή.

Η στάση αυτή εκφράζει τις περισσότερες φορές την αδιαφορία για την ύπαρξή του, λες και η παρουσία του ψυχολόγου έρχεται να αναιρέσει την ικανότητα του υποκειμένου να δώσει κάποια λύση σε ένα πρόβλημά του. Σαν η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο να αποτελεί την αποδοχή μιας μειονεξία του και ανεπάρκειά του. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο απαιτεί από τον εαυτό του να δώσει μόνος του μια λύση και αυτή η απαίτηση μπορεί να αποτελεί το ίδιο το πρόβλημα. Διότι η αντίσταση να επισκεφτώ ένα ειδικό, είναι το αποτέλεσμα της τάσης μου να μην αναγνωρίζω από την μια με σοβαρότητα τον εαυτό μου και την ανάγκη να τον φροντίσω, και από την άλλη με σοβαρότητα τους άλλους και τις σχέσεις που έχω συνάψει με αυτούς.

Η ύπαρξη του ψυχολόγου και της ψυχοθεραπεία, λοιπόν δεν έχει να κάνει μόνο με άτομα τα οποία θεωρούνται “ψυχικά ασθενείς”. Έχει να κάνει με κάθε άτομο το οποίο αναζητάει την ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό του και τους άλλους. Άρα, η ψυχοθεραπεία, είναι δικαίωμα, για τον καθένα και όχι επιβολή.


Δείτε το Χάρτη